Gerstekorrels zijn kleine, witte ronde bultjes onder je huid, die niet jeuken of pijn doen. Ze kunnen op iedere leeftijd voorkomen, en vaak zitten ze op het jukbeen of rond de ogen. De officiële naam voor een gerstekorrel is milia. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben gerstekorrels (milia) niets te maken met acne of puistjes. Maar wat is het dan wel? En hoe kom je er vanaf?


Oorzaak
Gerstekorrels ontstaan door een combinatie van een te sterke verhoorning van de huid en te weinig vocht, waarbij als gevolg een verstopping in de opperhuid optreedt. Hierbij vindt geen ontstekingsreactie plaats, zoals bij acne wel het geval is. Gerstekorrels kunnen ook ontstaan op plaatsen waar de huid is beschadigd door schaafwonden, blaren en verbranding.

Hoe kom je van een gerstekorrel af?
Als je eenmaal een gerstekorrel in je gezicht hebt zitten gaat deze niet zomaar weer weg. Doordat het diep in de huid zit duw je hem er niet zomaar uit. Hiervoor kun je het beste naar JP Skincare gaan, d.m.v. een steriel naaldje maken wij een klein gaatje en kan het korreltje er worden uitgewipt. Ga iig niet zelf knijpen. Grote kans dat je de huid beschadigt.

Wat kun je doen om gerstekorrels te voorkomen?
Om gerstekorrels in je gezicht te voorkomen is het belangrijk om de huid goed te reinigen, af en toe een peeling te gebruiken en een vochtinbrengend serum zodat je huid goed gehydrateerd wordt.

Milia bij baby’s
Milia komen heel vaak voor bij baby’s. Ruim 50% van alle baby’s heeft er de eerste paar maanden last van. Je spreekt dan van primaire milia; deze zijn ontstaan door de nog onrijpe talgkliertjes en het onvermogen huidschilfertjes kwijt te raken. Bij baby’s verdwijnen de milia gelukkig vanzelf weer.